Skrevet av Emne: Torgersen-saken - et justismord? (KT-innhold?)  (Lest 3101 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

Utlogget eirik

  • Innlegg: 1.684
Torgersen-saken - et justismord? (KT-innhold?)
« på: 08. juli 2013, 16:42:57 »
Rigmor Johnsen ble drept, forsøkt voldtatt og satt fyr på i en av 1900-tallets mest beryktede drapssaker i Norge, og Fredrik Fasting Torgersen ble dømt for dette i 1958.

Jeg kan vel med en gang flagge at jeg klart mener det ikke foreligger et justismord. Etter min mening er dommen meget solid, og "mot"-teoriene til Torgersen-leiren preget av ikke så rent lite konspirasjonsteori-tenkning. Se gjerne kronikk og kommentarfelt her sist: http://www.aftenposten.no/meninger/Kampen-for-Torgersen-fortsetter-7245655.html 

Saken dukker opp med jevne mellomrom, med god støtte fra landets kulturliv. En interessant kommentar om dette finner man av Ove Vaneboe her http://www.minervanett.no/sjarmerende-drapsmenn/

Men hva med sakens fakta? Er Torgersen drapsmannen? Jeg vil anbefale å lese Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse i 2006 for en gjennomgang av sakens faktiske sider, hvor Torgersen ble nektet gjenopptakelse. Den er på over 500 sider, men er fascinerende lesning. http://www.gjenopptakelse.no/fileadmin/download/Avgj_20061208_I.pdf

Jeg hadde håpet å kunne diskutere denne på en saklig måte, gjerne med folk som er uenig, og mener at Torgersen er feilaktig dømt.

Utlogget eirik

  • Innlegg: 1.684
Sv: Torgersen-saken - et justismord? (KT-innhold?)
« Svar #1 på: 09. juli 2013, 10:01:21 »
Advokat Eirik Vinje sin vurdering, april 2013:

http://old.dagogtid.no/nyhet.cfm?nyhetid=1992
Sitat
Saka har sjølvsagt ei politisk side. Torgersen-saka spring ut av den venstre­orienterte kriminologirørsla frå 60-åra som diverre framleis rår på universiteta våre. Tesen deira er at kriminalitet eigentleg ikkje eksisterer, og om han eksisterer likevel, er det samfunnet og ikkje individet som har skulda. Straff er inhumant og tener ikkje noko mål. Torgersen har på mange vis vorte ein martyrfigur i kampen venstresida fører mot straffesystemet. Men det er litt pussig at dei har valt seg han. For det første fordi han soleklart er skuldig. For det andre fordi det han er dømd for, har lite med politikk og samfunnspåverknad å gjera. Den typen seksualdrap som Torgersen er skuldig i, skjer i alle samfunn til alle tider, og Noreg i etterkrigstida er truleg det systemet som har handsama slikt mildast.

Saker om justismord får ein særeigen mediedynamikk. Slike saker er sjølvsagt berre spektakulære dersom det viser seg at det faktisk er eit justismord. At ein dømd mordar framleis er skuldig, sel ikkje aviser. Rolla til påtalemakta er å vera nøktern og atterhalden – medan støttespelarane til den dømde vanlegvis er sterkt subjektive og taletrengde. Og media gjev desse altfor lite motstand. I 70-åra fekk Jens Bjørneboe dominera medie­biletet med rein dikting om Torgersen-saka. Og i 2004 sende NRK Brennpunkt ein dokumentar basert på teoriar som alt var grundig tilbakeviste av Høgsteretts kjæremålsutval, utan at NRK gadd å nemna det. Torgersen vert ofte intervjua utifrå den føresetnaden at han er uskuldig. Det same ser vi no tendensar til i Treholt-saka.

Utlogget eirik

  • Innlegg: 1.684
Sv: Torgersen-saken - et justismord? (KT-innhold?)
« Svar #2 på: 10. juli 2013, 10:47:26 »
Innleggene mine på http://www.aftenposten.no/meninger/Kampen-for-Torgersen-fortsetter-7245655.html blir summarisk slettet, uten begrunnelse eller varsel.

Det er ikke anledning der til å kontakte moderator for å be om en begrunnelse. Det foreligger såvidt jeg kan bedømme ingen form for etterprøvbarhet. Nå er ikke jeg normalt veldig sår for slikt, men i denne saken har jeg reagert.

Innleggene mine bestod for det meste (etter hukommelsen, alt er slettet) av diverse sitater og henvisninger til gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse http://www.gjenopptakelse.no/fileadmin/download/Avgj_20061208_I.pdf , som imøtegikk konkrete påstander. Blant annet viste jeg til at det foreligger en tingrettsdom for at Torgersen mest sannsynlig filte ned tennene sine i fengsel, trolig for å diskreditere det såkalte tannbeviset. Tannavtrykk fra fengselet i 1960 viser betydelige endringer i underkjeven/bittet, og en sakkyndig tannlege vurderte at tennene var filt/slipt ned.

Påtalemyndigheten er i denne forbindelse overbevist om at Torgersen her forberedte bevisfusk ifm. den kommende gjenopptakelsessaken.

Jeg kan ikke se at de skulle gi grunn til sletting, da de ikke var spesielt omfangsrike, og heller ikke inneholdt personangrep (annet enn implikasjonene om at Torgersen er skyldig...) eller for øvrig stygg språkbruk.

Sett i sammenheng med aftenpostens dels meget partiske dekning av Torgersen-saken de siste 10 årene (som jeg har kunnet finne på nett) , må jeg si det kaster et mistankens lys over ap.no sin moderering og styring av debatten på sine sider.

Utlogget Stephan Brun

  • Innlegg: 2.656
  • ateist, stoiker, filosof, illuminist, mentat.
Sv: Torgersen-saken - et justismord? (KT-innhold?)
« Svar #3 på: 10. juli 2013, 12:06:10 »
Det er jo heller ikke uhørt at kriminelle forandrer på kroppens kjennetegn for å gjøre det vanskeligere å identifiseres. Husker jeg leste i min ungdom om at Dillinger gjorde det samme med fingertuppene sine og syre (eller noe lignende).
cetervm·censeo·carthaginem·stvpiditatem·esse·delendam!
—fritt etter M. Porcivs Cato

Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one.
—Charles Mackay.

prvdentia·fortitvdo·ivstitia·temperantia

Utlogget eirik

  • Innlegg: 1.684
Sv: Torgersen-saken - et justismord? (KT-innhold?)
« Svar #4 på: 10. juli 2013, 13:41:52 »
Nei. Og her har vi faktisk en dom for det. Torgersen saksøkte dagbladet på 2000tallet for ærekrenkende påstander om tannfiling.  Retten fant imidlertid påstanden sannsynliggjort og frifant avisen.

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk 4 Beta