Skrevet av Emne: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning  (Lest 3874 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

Utlogget Cycat

 • Innlegg: 303
UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« på: 10. mars 2014, 22:39:25 »
UiO må stansa borreliaforsking

Helsetilsynet gir no UiO formelt pålegg om å stansa forskingsprosjektet til dei pensjonerte professorane Ivar Mysterud og Morten Laane på Institutt for biovitskap. Dei har forska på flått som berar av borrelia-bakterien. UiO må også leggja ned forskingsbiobanken forskarane har oppretta.

Pålegget kjem i eit brev Helsetilsynet sende til Universitetet i Oslo før helga, og som Uniforum har fått tilgang til. Der blir borreliaforskinga til biologane Ivar Mysterud og Morten Laane skildra som så uforsvarleg at den må stansast.

Helsetilsynet: Flåttforskere ga diagnoser i strid med loven

Helsetilsynet slår fast at den omstridte metoden to UiO-forskere brukte for å diagnostisere flåttsykdom er i strid med loven. Nå frykter tidligere smittevernoverlege at mange pasienter kan ha fått feil diagnose.
« Siste redigering: 11. mars 2014, 00:51:33 av Gnisten »

Utlogget Cycat

 • Innlegg: 303
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #1 på: 10. mars 2014, 22:46:28 »
Det var disse forskerne som så borreliose i Lars Monsen sitt blod.

http://forum.skepsis.no/index.php/topic,4093.msg58686.html#msg58686

(Henvisning til lege Pernille Nylehn, som skrev i emnet:
Lars Monsen reddet fra døden av alternativ borreliose-behandling.)
« Siste redigering: 11. mars 2014, 01:07:08 av Gnisten »

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #2 på: 11. mars 2014, 01:02:16 »
VG gjennomgår lovbruddene:

Helsetilsynet slakter borreliose-forskningsprosjekt

UiO-forskerne Ivar Mysterud og Morten Laanes borreliose-forskning var i omfattende strid med loven om helseforskning, mener Helsetilsynet.

Utlogget LinnD

 • Innlegg: 138
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #3 på: 11. mars 2014, 18:18:00 »
Må si jeg er frustrert men ikke overrasket over reaksjonene på nettet etter at helsetilsynet grep inn. På dagbladet står det nå en historie om en som visstnok ble frisk etter at han fikk påvist babesia (uten at de dermed satte diagnose visstnok).

http://ipad.dagbladet.no/2014/03/11/nyheter/flatt/borrelia/borreliose/sykdom/32251604/

Står selvsagt ingenting om hva som førte til at han ble frisk.

Virker som om det var ganske elendig gjennomført medisinsk forskning hvilket er synd siden det ødelegger ryktet til all den gode og seriøse forskningen som pågår.

For ikke å snakke om hvordan en del nå vil se på helsetilsynet som skurker som forsøker å hindre folk i å bli friske.  :-\

Red.: Dette innlegget er flyttet inn hit fra emnet Lars Monsen reddet fra døden av alternativ borreliose-behandling?
« Siste redigering: 11. mars 2014, 18:53:14 av Gnisten »

Utlogget J. Bøckman

 • Global Moderator
 • Innlegg: 411
 • Glorifisert grøftegraver
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #4 på: 11. mars 2014, 18:34:20 »
Dagbladet følger opp med en "personlig vinkling" som til synelatende setter Helsetilsynet i dårlig lys:
http://www.dagbladet.no/2014/03/11/nyheter/flatt/borrelia/borreliose/sykdom/32251604/
Sitat
Det er tragisk, vi mister beviset på min sønns sykdom. De reddet livet hans
Mener sønnen ble frisk etter møte med flåttforskerne som jobbet ulovlig.

Sitat
Zimmer understreker at sønnen aldri ble diagnostisert av Laane og Mysterud, slik forskerne har blitt kritisert for, men mener at påvisningen av den såkalte babiosen førte til at 16-åringen kunne bli frisk.
[...]
Hun vil ikke fortelle på hvilken måte sønnen er blitt frisk, men sier at det tok «bare» noen måneder så fort de hadde blitt forklart hva som feilet ham.

Er ikke "påvisning av babiose" en form for diagnose?

Moren er (forståelig nok) sterkt engasjert i sin sønns helse. Hun påstår at de på grunn av vedtaket mister beviset for en tvilsom diagnose framkommet ved tvilsom forskning. Men siden hun ikke vil fortelle hva de har gjort for å få sønnen frisk, mister vi enhver mulighet til å vurdere om den påståtte diagnosen kan være riktig eller på andre måter hjelpe sønnen og andre liknende tilfeller. Og ingen kristiske spørsmål fra journalisten. Personlige historier har sin misjon i pressen, men dette gir bare ensidig skyts til den siden med svakest argumenter.

*frustrert*
"That's not opinion, that's science. And science is one cold hearted bitch with a 14 inch strap on!"  Vince Masuka (Dexter, TV-serie)

Utlogget LinnD

 • Innlegg: 138
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #5 på: 11. mars 2014, 20:10:10 »
Ser du reagerte på det samme som jeg reagerte på J. Bøckman (jeg skrev i feil tråd så vi så sikkert artikkelen omtrent samtidig).

De satte kanskje ikke diagnosen babesiose (selv om hun nevner babesiose i artikkelen). De bare påviste babesia parasitten i de røde blodlegemene.

Det er mulig å ha parasitten i blodet uten å ha selve sykdommen.

Hun skriver jo også at han fikk antibiotikabehandling (vanligvis kombineres antibiotika med en form for malariamedisin i slike tilfeller). Det virker på meg som om han fikk en form for behandling før de fikk påvist babesia, men at han hadde vedvarende fatigue lenge etterpå. Det er ikke unormalt at man er sliten noen måneder etter en slik infeksjon selv med adekvat behandling.
Så om han faktisk hadde babesiose så var det kanskje ikke Laane og Mysterud som gjorde han frisk, men det kan vi uansett aldri få vite siden det ikke bli beskrevet i artikkelen.

Babesiose er ikke noe man støter på ofte her i Norge akkurat så vet ikke mye om det. I 2007 var det registrert bare et tilfelle her til lands. I USA er det mye mer vanlig.

Utlogget Ingvar Åberge

 • Innlegg: 305
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #6 på: 20. juni 2014, 11:47:58 »
Nå har Helsetilsynet grepet inn overfor Universitetet i Oslo og den borrelia-forskningen som er omtalt i en rekke innlegg i inneværende tråd, se nystartet emne:

UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning.

Omtalen i inneværende tråd begynte her.

Det er veldig trist. Her snakkar me om forskning på internasjonalt topp-nivå. Så vert det stoppa av misunning eller kva det måtte vera. Kanskje er det difor folk her i landet veldig sjeldan får nobelprisar i vitskap, fordi miljøet rundt framståande forskarar ikkje tek imot banebrytande idear med interesse, men heller motarbeiding? (Kjem også i hug professor Nedkvitne, som trass at han var ein framståande mellomalderhistorikar fekk budsjettet sitt kutta til beinet.)

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #7 på: 20. juni 2014, 13:32:20 »
(Kjem også i hug professor Nedkvitne, som trass at han var ein framståande mellomalderhistorikar fekk budsjettet sitt kutta til beinet.)

Det var mer enn som så:
http://no.wikipedia.org/wiki/Nedkvitne-saken
http://no.wikipedia.org/wiki/Diskusjon:Nedkvitne-saken
http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sletting/Nedkvitne-saken
— V.g. opprett nytt emne i forumet hvis du vil skrive mer om den saken.

For øvrig er innlegget jeg siterer fra flyttet inn hit fra tråden
Lars Monsen reddet fra døden av alternativ borreliose-behandling?
« Siste redigering: 20. juni 2014, 13:38:50 av Gnisten »

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #8 på: 20. juni 2014, 13:57:35 »
Det er veldig trist. Her snakkar me om forskning på internasjonalt topp-nivå. Så vert det stoppa av misunning eller kva det måtte vera. Kanskje er det difor folk her i landet veldig sjeldan får nobelprisar i vitskap, fordi miljøet rundt framståande forskarar ikkje tek imot banebrytande idear med interesse, men heller motarbeiding?

Da kan kanskje dette fem uker gamle oppslaget være deg til trøst, mens andre aldeles ikke er begeistret:

Omstridte flått-forskere hyret inn av Folkehelseinstituttet
Helsetilsynet mente biologenes forskning var uforsvarlig. Nå fortsetter de prosjektet i Folkehelseinstituttets regi.
[…]
- Dette er et samarbeidsprosjekt som vi har initiert og spurt om de vil være med på. Planen er å sammenlikne prøver av i alt 20 pasienter som Mysterud og Laane mener å ha funnet borrelia hos tidligere, og 40 friske personer, sier Aaberge.
[…]
En av kritikerne til Mysterud og Laanes prosjekt, er lege og epidemiolog Preben Aavitsland, som blant annet har bakgrunn som statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet, og som i dag jobber som daglig leder for nettstedet epidemi.
[…]
- Det er bra at ordentlige forskere ved Folkehelseinstituttet er ansvarlige for prosjektet og at lover og regler følges, men det er for galt at Folkehelseinstituttet nå må bruke tid og ressurser på å rydde opp etter Universitetet i Oslo. Universitetet bør i det minste dekke instituttets kostnader, skriver Aavitsland i en epost til Dagbladet.

Utlogget kingvald

 • Innlegg: 1.917
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #9 på: 21. juni 2014, 10:17:04 »
Dårlig, faglig tvilsom, forskning må stanse fordi den er dårlig, faglig tvilsom. Annen etat går inn, for å gjennomføre en faglig holdbar undersøkelse av problemstillingen.

Viser denne nye, faglig holdbare, undersøkelsen at det er hold i hypotesen, så kan Nobelprisen berges. Viser den at hypotesen var like svak som standarden på det opprinnelige forskningsprosjektet, så har vi fått avklart det!

Kjell Ingvaldsen

PS
Men, selv om hypotesen skulle vise seg å være holdbar, så er det jo ikke sikkert det blir Stockholmstur. Det kan jo hende det ikke regnes som noe så enormt framskritt at Församlingen ved Karolinska gidder å bry seg.
DS

Utlogget B. Tuftin

 • Innlegg: 1.043
 • Pan Narrans
  • Bjørnar's NoWhere Land
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #10 på: 29. april 2015, 20:21:35 »
Nå har Helsetilsynet grepet inn overfor Universitetet i Oslo og den borrelia-forskningen som er omtalt i en rekke innlegg i inneværende tråd, se nystartet emne:

UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning.

Omtalen i inneværende tråd begynte her.

Det er veldig trist. Her snakkar me om forskning på internasjonalt topp-nivå. Så vert det stoppa av misunning eller kva det måtte vera. Kanskje er det difor folk her i landet veldig sjeldan får nobelprisar i vitskap, fordi miljøet rundt framståande forskarar ikkje tek imot banebrytande idear med interesse, men heller motarbeiding? (Kjem også i hug professor Nedkvitne, som trass at han var ein framståande mellomalderhistorikar fekk budsjettet sitt kutta til beinet.)


Fikk du med deg hvordan det gikk når denne forskningen ble videreført, Åberge? Heller du fortsatt mot at den ble stoppet av misunnelse? - Så dårlig vitenskap at de ikke burde brydd verden med det

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #11 på: 19. november 2015, 12:13:17 »
Fikk du med deg hvordan det gikk når denne forskningen ble videreført, Åberge? Heller du fortsatt mot at den ble stoppet av misunnelse?
- Så dårlig vitenskap at de ikke burde brydd verden med det

Dagen før den tilviste Dagblad-artikkelen ovenfor skrev Dagbladet også om saken:

Nå konkluderer FHI med at man ikke kan påvise borreliose eller babesiose ved hjelp av mikroskopi:

(Dagbladet): Metoden flått-forskerne Ivar Mysterud og Morten Laane mente kunne påvise borrelia-bakterier i blodet, virker ikke. Det konkluderer Folkehelseinstituttet (FHI) etter å ha forsket på metoden i samarbeid med de omstridte biologene i nesten ett år.

- Mikroskopimetode er ikke egnet for å påvise Borrelia og Babesia, konluderer FHI.

Utlogget Ingvar Åberge

 • Innlegg: 305
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #12 på: 17. desember 2015, 03:02:53 »
Dette har vel litt til felles med "klimaforskinga" - det finst aksepterte og ikkje-aksepterte konklusjonar å koma fram til.

No skal seiast om Nobelpris at me faktisk har fått ein Nobelpris i medisin hit til landet. Men dei forskarane har jo vore mykje heldigare og fått både godt med støtte og alle naudsynte laboratoriefasilitetar som dei har trengt. Likevel, alle ære til ekteparet Moser.

Om forsking på borreliose er tilstrekkeleg interessant internasjonalt til at det kan kvalifisera for tildeling av Nobelpris, kan eg sjølvsagt ikkje vita. Men det burde kunna vera litt aktuelt, om det viser seg at Mysterud har rett.

Rett skal vera, eg har for lite greie på mikroskopi, parasittar og borreliose til at eg kan døma akkurat om kva som er rett og gale her. Eg ser likevel fylgjande: Mysterud har grunngjeve sine påstandar, medan alt som er sitert her frå Helsetilsynet er lause påstandar utan grunngjeving. Søkjer ein opp artiklane det er vist til, finn ein rett nok tilvising til ein blindtest, men her er framleis mange spørsmål. Eg er ikkje overtydd, og ein av grunnane er dei hemningslause emosjonelle utbrota som motstandarane til Laane og Mysterud kjem med. Det skaper ei sterk kjenske av at desse er så forutinntekne at det ikkje er sikkert at blindtesten er påliteleg. Med ein litt meir nøktern stil hadde dei i det minste verka meir truverdige.

Eit underliggjande problem her som eg ser og forstår, er det overforbruket av antibiotika som er i samfunnet vårt. Ja, eg forstår at resistensproblema er stadig aukande og at det i lys av dette er problematisk at nokon tek store dosar antibiotika basert på borreliose-diagnose. Men om det no er rett at borreliose er så utbreidd som Mystrerud hevdar, g om det er slik at antibiotika er det einaste som verkar, kan ein like gjerne sjå på det som eit etisk problem: Kva er det minste vondet av at 1) Nokon har plager av borreliose utan å få behandling eller 2) Dei som har borreliose får behandling, men aggressive bateriar vert fortare resistente og kan ta livet av andre menneske? Ut frå at borreliose ikkje treng å vera ein veldig alvorleg ting, kunne det vera freistande å seia at det fyrste er det minste vondet. Men sett i lys av den totale antibiotikabruken, er det likevel sikkert at behandling av borreliose har så mykje å seia for framveksten av resistente bakteriar? Eg meiner at ein heller burde ta andre forholdsreglar for å hindra spreiing av antibiotika i naturen, til dømes ved å samla opp urinen frå pasientar som går på antibiotika dersom desse ligg på sjukehus. Og ein kunne slutta å bruka antibiotika i veterinærmedisinen.

Utlogget B. Tuftin

 • Innlegg: 1.043
 • Pan Narrans
  • Bjørnar's NoWhere Land
Sv: UiO får pålegg om å stanse borreliaforskning
« Svar #13 på: 22. desember 2015, 11:10:19 »
Rett skal vera, eg har for lite greie på mikroskopi, parasittar og borreliose til at eg kan døma akkurat om kva som er rett og gale her. Eg ser likevel fylgjande: Mysterud har grunngjeve sine påstandar, medan alt som er sitert her frå Helsetilsynet er lause påstandar utan grunngjeving. Søkjer ein opp artiklane det er vist til, finn ein rett nok tilvising til ein blindtest, men her er framleis mange spørsmål. Eg er ikkje overtydd, og ein av grunnane er dei hemningslause emosjonelle utbrota som motstandarane til Laane og Mysterud kjem med. Det skaper ei sterk kjenske av at desse er så forutinntekne at det ikkje er sikkert at blindtesten er påliteleg. Med ein litt meir nøktern stil hadde dei i det minste verka meir truverdige.
Mysterud's grunngivinger er vissvass og som i din omgang med klimaforskningen gjør du deg opp, eller forsterker, en mening ved å analysere medieomtalene, med like tåpelig resultat.

Presenter gjerne noe konkret om det vitenskapelige, ikke medieomtalene, som du lurer på, så kanskje du kan lære noe.