Skrevet av Emne: Bjørndalens krokede staver  (Lest 5602 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

Utlogget Tor Magnus

 • Innlegg: 42
Bjørndalens krokede staver
« på: 15. mai 2014, 20:25:32 »
Dagbladet har i de siste dagene profilert Ole Einar Bjørndalen og hans krokede staver fra Exel.
http://www.dagbladet.no/2014/05/15/sport/langrenn/stav/kurvestav/33293847/

Det virker slående likt tullet fra Z-Torque hvor man overprøver fysikkens lover.
http://physicsbuzz.physicscentral.com/2013/01/bad-physics-bad-investment.html

Så vidt jeg kan skjønne er denne bøyde staven helt meningsløs, lengden på staven er avstanden mellom håndtaket og spissen, samme hvor mange bøyer og vinkler man legger inn, man får hverken mer rekkevidde eller andre egenskaper så vidt jeg kan se.

Hva tror dere?

Utlogget Arman

 • Administrator
 • Innlegg: 2.822
 • Ingen gud, ingen herre, alt for kjærligheten
Sv: Bjørndalens krokede staver
« Svar #1 på: 15. mai 2014, 21:24:09 »
Den innledende lenken går til en kommentar i Dagbladet, som riktignok sier litt om stavene og skihistorien. Jeg vil likevel foreslå at man kanskje tar utgangspunkt i denne artikkelen som er mer saksorientert: http://www.dagbladet.no/2014/05/14/sport/ole_einar_bjorndalen/skiskyting/staver/33294029/
I've spent a lot of my life among people brighter than myself. Larry Niven
===
Nei, ingen 'i' i nicket, heller ingen 'd'.
Streng Administrator Grei Administrator

Utlogget Tor Magnus

 • Innlegg: 42
Sv: Bjørndalens krokede staver
« Svar #2 på: 15. mai 2014, 22:24:20 »
Ser ut som jeg limte inn feil link, det var den jeg hadde tenkt å bruke. Det er en hel horv av artikler på DB om denne saken.

Utlogget kingvald

 • Innlegg: 1.917
Sv: Bjørndalens krokede staver
« Svar #3 på: 16. mai 2014, 07:58:21 »
Det er to mulige virkninger jeg kan se fra en bøyd stav. Den ene ville være eventuell fjæring, som ville endre dynamikken i kraftoverføringen. Den andre er at man vil kunne flytte armene ørlitegrann, til rett inn foran skulderleddet, og slik få en bittelitt lengre omkrets på buen du kan føre hendene. Men disse effektene vil vel være marginale, og kan til dels motvirke hverandre.

Den viste staven ser heller ikke ut til å være bygget for å utnytte fjæring, så i dette tilfellet vil den fjærende effekten pga at kraften nå ikke lenger overføres direkte i en rett linje fra hånd til pigg være en uønsket bieffekt.

Så jeg stiller meg tvilende til at dette vil revolusjonere langrennssporten!

I utforkjøringer derimot vil en bøyd stav kunne ha mer effekt. Særlig i speedskiing. Ikke i effektivitet i stakingen, men med at reduksjonen i luftmotstanden vil kunne gi et lite utslag. Dog ikke tilstrekkelig til at det gir seier til Bjørndalen selv i de langrennløypene med de største utforkjøringene. I alle fall ikke i størrelseorden tosifrede antall sekunder.

Kjell Ingvaldsen

Utlogget Tor Magnus

 • Innlegg: 42
Sv: Bjørndalens krokede staver
« Svar #4 på: 16. mai 2014, 10:59:29 »
Det er to mulige virkninger jeg kan se fra en bøyd stav. Den ene ville være eventuell fjæring, som ville endre dynamikken i kraftoverføringen. Den viste staven ser heller ikke ut til å være bygget for å utnytte fjæring, så i dette tilfellet vil den fjærende effekten pga at kraften nå ikke lenger overføres direkte i en rett linje fra hånd til pigg være en uønsket bieffekt.


Jeg ville vel tro at fjæring ikke er en ønsket effekt da det vil senke effekten. Her ønsker man vel så stive staver som mulig?

Den andre er at man vil kunne flytte armene ørlitegrann, til rett inn foran skulderleddet, og slik få en bittelitt lengre omkrets på buen du kan føre hendene. Men disse effektene vil vel være marginale, og kan til dels motvirke hverandre.


Så vidt jeg kan se er dette ikke tilfelle. Kurven ser ut til å være orientert med fartsretning slik at man ikke oppnår noen fordel av å "bøye rundt kroppen" slik man ser med utforstaver. Jeg fant denne siden http://utstyrsfreak.com/?p=1082 som jeg synes var ganske interessant, hvis man ser på bilde 2 så ser det ut som de mener at spissen kan settes 5 cm lenger fram uten å flytte hendene lenger fram?!

Utlogget Tor Magnus

 • Innlegg: 42
Sv: Bjørndalens krokede staver
« Svar #5 på: 16. mai 2014, 11:53:10 »
Jeg fant denne siden http://utstyrsfreak.com/?p=1082 som jeg synes var ganske interessant, hvis man ser på bilde 2 så ser det ut som de mener at spissen kan settes 5 cm lenger fram uten å flytte hendene lenger fram?!

Ikke bare 5 cm faktisk, men hele 10! :)

Utlogget Arman

 • Administrator
 • Innlegg: 2.822
 • Ingen gud, ingen herre, alt for kjærligheten
Sv: Bjørndalens krokede staver
« Svar #6 på: 16. mai 2014, 15:57:22 »
Kan ikke det samme oppnås ved enten kortere eller lengre rette staver og litt annerledes utforming av grepet? Det er vel derfor man bør ha staver som er tilpasset kroppslengden?

En sidekommentar til dette er jo at norsk vinteridrett ikke akkurat har ry på seg for å være de mest innovative som finnes. Både V-stil i hopp og skøyting i langrenn kom til på tross av norske protester. Tabben da var at de ikke trodde på det andre hadde funnet på. Kanskje ikke så rart, når man tenker på hva norsk vinteridrett selv har kommet opp med av idéer:
http://gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/4/44/446/446615/ervik2.jpg
I've spent a lot of my life among people brighter than myself. Larry Niven
===
Nei, ingen 'i' i nicket, heller ingen 'd'.
Streng Administrator Grei Administrator

Utlogget kingvald

 • Innlegg: 1.917
Sv: Bjørndalens krokede staver
« Svar #7 på: 17. mai 2014, 22:21:54 »
Mistenker i likhet med Tor Magnus at fjæring i en bøyd stav kan slå negativt ut, men har ikke nødvendig kunnskap til å vurdere det i detalj.

Men når det gjelder argumentet om mulighet til å få stukket spissen i snøen ørlittegrann lenger fram, så var det en mulighet jeg ikke tenkte på. Men som Arman påpeker: Kunne ikke det også oppnås med en annen vinkling på grepet? Og med den løsningen vil man få den ønskede virkningen uten noen bøyning som kan ha en fjærende, potensiell negativ, virkning?

Jeg tillot meg en liten skisse, bakgrunnen er lastet ned (fair use) fra
http://utstyrsfreak.com/?p=1082


Skissen er tegnet i karttegningsprogrammet OCAD. Den brune linjen (karttegn "høydekurve") angir senterlinjen, den antatt ønskede direkte kraftoverføringen for staven. Den blå linjen (karttegn "bekk") skisserer en mulig alternativ utforming av stavens øvre ende, som vil gi tilsvarende plassering av grepet i forhold til senterlinjen, uten den fjærende bøyingen av staven.

Kjell Ingvaldsen

PS
Jeg gjør krav på designrettigheter til denne stavformen, så stavprodusenter som ønsker å sette den i produksjon må klarere det med meg!
DS