Skrevet av Emne: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt  (Lest 10567 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

Utlogget Asbjørn Dyrendal

 • Administrator
 • Innlegg: 1.294
  • Skepsisbloggen
Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« på: 14. juli 2014, 09:19:04 »

NRK skriver i dag om en eldre sak som har blitt tatt opp igjen, med tiltale som resultat.

http://www.nrk.no/nyheter/1.11830123

Sitat
En healer fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha brutt loven om alternativ behandling. Årsaken er at han behandla ei kreftsyk kvinne i 50-årene, som nå er død. … Kvinnen ble, ifølge tiltalen, anbefalt av leger å starte cellegiftbehandling da hun fikk påvist kreft med spredning.

Hun valgte i stedet alternativ behandling hos en healer.Healeren har tidligere annonsert med at han kan helbrede lidelser som lammelser og kreft. Ifølge healeren selv blir 90 prosent av dem han behandler frisk av sykdommene.


Som vanlig uklart om prognosene var noe videre selv med behandling, uten at det gjør saken noe bedre.

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #1 på: 15. juli 2014, 10:14:25 »
Halvard Nordfjæran er ifølge pålitelige offentlige kilder 56 år gammel. Snåsamannen er 88 år. Den tiltalte er visstnok 70 år:

-Nå vil jeg skaffe meg advokat for å ta opp kampen. Jeg føler meg utsatt for en konspirasjon, sier 70-åringen til Aftenposten.

Jeg anmoder om opphør av spekulasjoner og navngiving av mennesker som kanskje, eller antagelig, likevel ikke er sakens hovedperson.

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #2 på: 15. juli 2014, 17:49:29 »
Halvard Nordfjæran er ifølge pålitelige offentlige kilder 56 år gammel. Snåsamannen er 88 år. Den tiltalte er visstnok 70 år:

Ett innlegg med spørsmål om Snåsamannen er slettet. To innlegg om Halvard Nordfjæran er skilt ut til et nytt emne:

"Born to heal" — Om en healer i Nord-Trøndelag.

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #3 på: 23. juli 2014, 00:01:21 »
Adresseavisen publiserte den 16. juli en leder i forbindelse med den aktuelle saken:

Uryddige behandlere
En healer fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha brutt loven om alternativ behandling. Det er et område hvor det trengs opprydding.

Healeren skal ha behandlet en kreftsyk kvinne i 50-årene. Kvinnen hadde kreft med spredning, og legene anbefalte å starte cellegiftbehandling. I stedet valgte hun å prøve healerens metoder. Kvinnen er nå død. I tiltalebeslutningen heter det at healeren var klar over at hans metoder ikke skjedde i samarbeid eller samråd med legene på sykehuset.

Lov om alternativ behandling trådte i kraft i 2004, og etterfulgte den gamle kvakksalverloven fra 1936. Hensikten med den nye loven var å regulere et stadig voksende marked, og samtidig ta hensyn til en økt tilnærming mellom skolemedisinen og en del alternative behandlingsformer, som akupunktur og homøopati. Også hensynet til pasientenes valgfrihet og sikkerhet var et viktig anliggende.

Loven slår fast at alvorlige sykdommer ikke skal behandles av andre enn godkjent helsepersonell. Alternative metoder kan brukes utelukkende for å lindre eller dempe symptomer og bivirkninger, eller styrke kroppens immunforsvar eller evne til selvhelbredelse. Straffen for brudd på loven kan være inntil to års fengsel for særdeles skjerpende forhold.

Loven er svært sjelden blitt tatt i bruk for å prøve praksisen til alternative behandlere i retten. det er edsto større grunn til å avvente den kommende rettssaken med stor interesse. Her vil vi kunne få en viktig oppgang mellom hav som skal være tillatt, og hva som er rettsstridig innenfor et mildt sagt mangslungent område. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes sier til NRK at forholdet var så prinsipielt viktig og alvorlig at det var riktig å ta ut tiltale.

I Norge brukes det omlag fire milliarder kroner i året til alternativ behandling. De som tjener penger er behandlere av ymse slag, på et område der nær sagt hvem som helst kan starte «behandling» fordi det ikke stilles faglige krav til utøverne. Men det finnes også et stort seriøst felt hvor det kreves mange års utdanning og sertifisering.

Det er behov for en opprydding der de useriøse ikke kynisk får drive sin virksomhet overfor fortvilte mennesker .

Man kan undres over hvilke behandlere som inngår i "et stort seriøst felt" …?

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #4 på: 23. juli 2014, 00:28:05 »
Litt skarpere lut i dette initiativet:

Vil skjerpe loven for alternativ behandling
Loven for alternativ behandling må håndheves enda sterkere for å beskytte brukerne, mener stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Utspillet til Stensland, som sitter i helsekomiteen på Stortinget, kommer etter at en healer fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha brutt loven om alternativ behandling.
[…]
Fortviler over situasjonen
Siktelsen aktualiserer saken, og viser hvor langt enkelte er villige til å gå. Jeg er redd dette ikke er et enkelttilfelle, sier Stensland som fortviler over omfanget av alternative behandlere.

Han mener at loven for alternativ behandling må håndheves enda sterkere for å beskytte brukerne.

Ifølge loven har ikke alternative behandlere lov til å behandle alvorlige sykdommer og lidelser, og healeren skal ha vært klar over at hans behandling ikke skjedde i forståelse med skolemedisinen.
[…]
Forbrukerrådet gikk tidligere i sommer ut og krevde bedre kontroll og krav til kunnskap hos slike behandlere.

Stensland mener kontroll er bra, men legger til at kunnskapskrav ikke kan stilles til en bransje som ikke baserer seg på vitenskap.

De to siste setningene er uthevet av meg, særlig den siste …

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #5 på: 27. juli 2014, 22:39:59 »
Med utgangspunkt i tiltalen i Nord-Trøndelag har lege Pernille Nylehn skrevet en artikkel som ble trykt i avisa Klassekampens Fokusspalte tirsdag 22. juli 2014:

Faglig havari

NRK Trøndelag melder at en healer er tiltalt for å brutt Lov om alternativ behandling. Dette er et av de ytterst få tilfeller hvor noen er tiltalt etter denne loven, som kom i 2003 og erstattet den gamle ”Kvakksalverloven”.

At det ikke har kommet flere tiltaler skyldes ikke at det ikke forekommer lovbrudd. Forbrukerrådet og Helsetilsynet har avdekket massive brudd på reglene om markedsføring; mange alternativbehandlere tar på seg å behandle folk med alvorlige sykdommer, noe de eksplisitt ikke har lov til; de samrår seg sjelden eller aldri med pasientens lege, noe de plikter; og det finnes mange tilfeller hvor de har oppfordret pasienter til å slutte med medisiner de har fått forskrevet av lege, ikke sjelden for alvorlige tilstander som hjertesykdom og kreft.

Dette vet myndighetene og rettsvesenet utmerket godt, men loven blir så å si aldri brukt. I praksis kan hvem som helst behandle hvem som helst for hva som helst … vel å merke hvis man ikke er helsepersonell. Vi blir sett i kortene, vi kan klages inn for tilsynsmyndighetene, vi kan miste lisensen hvis vi gjør alvorlige feil eller oppviser grov uforstand. Og godt er det! Det skal føres tilsyn med helsetjenesten, det skal få konsekvenser når feil skjer, og det skal settes på dagsorden … noe det også blir, nærmest daglig.

Men vi har altså den underlige situasjonen at utdannet og autorisert helsepersonell er under strengt tilsyn, mens folk med lite eller ingen medisinsk kunnskap kan gjøre akkurat hva de vil uten å risikere noe, med mindre de dreper noen.

Er det så noe galt med loven? Nei, loven er grei, bortsett fra én ting: ingen har ansvar for å håndheve den. Forbrukerrådet kan bare føre tilsyn med markedsføringen. Mattilsynet kan bare føre tilsyn med preparater og kosttilskudd. Ingen av dem har midler og personell til å gjøre mer enn stikkprøver. Helsetilsynet kan komme inn ved alvorlige tilfeller, men de har i utgangspunktet bare ansvar for helsepersonell. Da står vi igjen med politiet, som neppe har kunnskap til å etterforske slike saker, og bare kan prioritere de spesielt grove.

Men er det så farlig da, om folk får noen urter eller litt massasje? Nei, hvis det bare var det hadde ingen trengt å bry seg. Men mye av det som tilbys er potensielt skadelig, og utføres av mennesker uten medisinsk kompetanse. Kreftpasienter forteller at de blir nedringt av folk de ikke kjenner som lover å gjøre dem friske, tidvis til svært ublu priser. Det er mange eksempler på at folk har tatt opp hundretusenvis i lån for å få ”behandling” som ikke tjener til annet enn å fylle behandlerens lommebok.

Alle alternativbehandlere er ikke av dette formatet, bevares. Mange av dem er både velmenende, flinke og anstendige. Men dette er en bransje som fullstendig mangler kontroll eller tilsyn, og pasientene er totalt rettsløse hvis noe går galt. Ingen pasientskadeerstatning, intet tilsyn, ingen klageinstans. Og ingen kan miste lisensen, siden alternativbehandlerne ikke har noen lisens de kan miste.

Det er forstemmende at helsemyndighetene, som ellers er så opptatt av pasientsikkerhet og forsvarlighet, og vil ha havarikommisjon for helsevesenet, blir akutt blinde og døve når temaet alternativ medisin nevnes. Jeg har prøvd å forstå hvorfor, men det går langt over min forstand. Kanskje finnes det en helsepolitiker der ute som kan svare?

Pernille Nylehn
Lege
Haugesund

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #6 på: 08. november 2014, 17:16:23 »
Nyhetsoppdatering i dag; siterer overskrifter og første avsnitt:

Healer på tiltalebenken

En 70 år gammel healer fra Nord-Trøndelag må mandag møte i Inntrøndelag tingrett, etter at han frarådet en kreftsyk kvinne å motta cellegiftbehandling som kunne forlenget livet hennes.

Healeren fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha behandlet kreftsykdom hos ei kvinne i 50-årene som nå er død. Leger anbefalte kvinnen å starte cellegiftbehandling, men hun ville heller ha alternativ behandling - i samråd med healeren.

Ifølge loven har ikke andre enn helsepersonell lov til å behandle alvorlige sykdommer, med mindre det skjer i samarbeid med pasientens lege. Dette var ikke tilfelle i denne saken, hvor kvinnens lege hadde bedt healeren om å slutte å behandle den dødssyke kvinnen.

Behandlingen skjedde ved Levanger sykehus.

Utlogget Pernille Nylehn

 • Global Moderator
 • Innlegg: 1.990
  • Bloggen min
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #7 på: 08. november 2014, 20:48:03 »
Med utgangspunkt i tiltalen i Nord-Trøndelag har lege Pernille Nylehn skrevet en artikkel som ble trykt i avisa Klassekampens Fokusspalte tirsdag 22. juli 2014:

Faglig havari

... Kanskje finnes det en helsepolitiker der ute som kan svare?Jeg fikk aldri noe svar. Og jeg vet at flere sentrale helsepolitikere leser Klassekampen. Men de er som sagt selektivt blinde.
Medlemmer av foreningen Skepsis har en mindre aura, dvs. et mer innskrenket bevissthetsfelt, enn den øvrige befolkningen.

Else Egeland, healer og Cand.San.

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #8 på: 11. november 2014, 06:06:12 »
Omtale av rettssakens første dag, som var i går:

http://www.nrk.no/trondelag/healer-tiltalt-for-a-ha-forsokt-a-helbrede-kreft-1.12034909

Dagbladet navngir healeren (eller "helbrederen", som han ifølge ovennevnte artikkel ønsker å omtales som):

Tiltalt healer: Påsto han kunne helbrede ni av ti for kreft, astma og ADHD

Nå er Tore Dalseng (70) tiltalt for å ha gitt alternativ kreftbehandling til dødssyk kvinne på sykehuset.

Healeren Tore Magnar Dalseng (70) står tiltalt for brudd på loven om alternativ behandling (tidligere kvakksalverloven), etter at han høsten 2010 ga en kreftsyk kvinne alternativ behandling med håndspåleggelse.

Han erkjenner ikke straffskyld, og sa i retten i dag at han ikke ga råd om å droppe cellegift.

Ifølge aktor er dette sannsynligvis den første tiltalten som kommer for retten etter den nye loven som kom i 2003.

- 90 prosent helbredet
Kvinnen hadde kreft i tykktarmen med spredning. Hun døde etter to og en halv måned, uten å ha fått lindrende eller livsforlengende cellegiftbehandling.
 
I Inntrøndelag tingrett ble det idag lagt fram et visittkort, med ei lang liste over sykdommer som Dalseng behandlet. Ifølge visittkortet kunne han gjøre 90 prosent friske av blant annet kreft, ADHD, astma, hjerteproblemer, beinbrudd, øresus, KOLS og migrene.
[…]
Allerede i 2006 fikk Dalseng skarp kritikk fra Forbrukerombudet, etter å ha satt inn ei annonse hvor han hevdet at 90 prosent av pasientene hans ble friske av håndspåleggingen.

Min utheving av siste avsnitt i ovenstående sitat. Her er et par nyhetsoppslag fra 2006:

http://www.nrk.no/trondelag/healer-far-refs-1.885224
http://www.nrk.no/trondelag/advarer-mot-healer-1.888797

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #9 på: 11. november 2014, 06:30:07 »
Tore Dalseng hadde sitt eget nettsted: http://www.tore-helbreder.com — men: "This web space is expired."

Profilen på Facebook er derimot ikke utgått. Komplett med svær campingvogn påmalt "Helbreder • Fjernhealing".

Og aller nederst, som eneste offentlige FB-gruppe han er medlem av, ser vi: "Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)".

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #10 på: 11. november 2014, 06:43:28 »
Tore Dalseng hadde sitt eget nettsted: http://www.tore-helbreder.com — men: "This web space is expired."

Google har en løsning for slikt; dessverre er ikke fotografiene fra originalstedet bevart:

Helbreder Tore Dalseng

En helbreder trenger ikke medisiner, akupunkturnåler eller salver.

Undre skjer hver dag!

Erfaren helbreder fra Ronglan.

-kreft
-Hode
-Øyne
-ADHD
-Nakke
-Armer
-hjerte
-Astma
-Betennelse
-ulykkesskade
-Kolikksmerter barn

-Lammelser
-Bihuler
-øresus
-Migrene
-Skuldre
-Kols
-Tette blodårer
-bensmerter
-Forkalkninger
-Kjæledyr
–Husrens

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #11 på: 11. november 2014, 06:49:39 »
Trønder-Avisa har en Facebook-side hvor folkets meninger kan brytes. Debatten er da både nyansert og … balansert?:

Trønder-Avisa
20. september [2014]
 
Alternativ behandler må møte i retten fordi han behandlet kreftsyk kvinne. Hva synes du om alternative behandlere?

http://www.t-a.no/nyheter/article10148110.ece

Med artikkelen inni sitatet poppet det opp lenke til denne: http://www.t-a.no/nyheter/article10330451.ece


Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #13 på: 12. november 2014, 00:51:04 »
NRK skriver i dag om en eldre sak som har blitt tatt opp igjen, med tiltale som resultat. http://www.nrk.no/nyheter/1.11830123

Dette oppslaget ble samme dag lagt på NRK Nyheter sin Facebook-side til diskusjon:

NRK Nyheter
14. juli [2014]

Healeren skal ha vært klar over at hans behandling ikke skjedde i forståelse med skolemedisinen.

Utlogget Gnisten

 • Administrator
 • Innlegg: 3.673
Sv: Nord-Trøndelag: Healer tiltalt
« Svar #14 på: 12. november 2014, 01:16:22 »
Et svært magert og skuffende resultat etter rettssakens andre dag:

Aktor ba om betinget fengsel

Aktor førstestatsadvokat Bjørn Soknes har lagt ned påstand om 30 dager fengsel med en prøvetid på to år for healeren som behandlet den kreftsyke kvinnen.

Aktor fremholdt i sin prosedyre at healeren tilbød kvinnen en behandling som skulle erstatte den cellegiftbehandlingen Sykehuset Levanger kunne tilby. Ifølge loven om alternativ behandling er det i utgangspunktet bare autorisert helsepersonell som kan behandle alvorlige sykdommer slik som kreft.

Dernest påpekte aktor at healeren ikke utførte sin behandling i samråd eller samforståelse med autorisert personell, slik lovens krav er.

- Healeren overtok behandlingen hundre prosent. Da ble hans behandling, som var hans hender, ikke et supplement, men en erstatning, fremholdt aktor.

Førstestatsadvokaten minnet dessuten om at healeren, ikke hadde tatt noe initiativ overfor sykehusets leger for å avklare om han kunne utføre sin alternativbehandling i samråd eller samforståelse med de medisinsk ansvarlige.

Aktor påpekte at healeren måtte innrømmes en viss strafferabatt for at saken har tatt så lang tid, det vil si ca fire år.

Forstår ikke hensikten med tiltale når det i praksis ikke kreves straff? Hvorfor i all verden brukes ikke Straffeloven?

§ 157. Den, som vidende om, at han derved udsætter andres Liv eller Helbred for Fare,
   1. sælger, falholder eller paa anden Maade søger udbredt blandt Almenheden som Lægemidler eller Forebyggelsesmidler mod Sygdomme Gjenstande, som er blottede for de angivne Egenskaber, eller
   2. under Lægevirksomhed anvender nogen Behandlingsmaade, som ikke er egnet til at helbrede eller modvirke Sygdommen,
straffes med Fængsel indtil 6 Aar, men ikke under 1 Aar, saafremt derved nogens Død eller betydelig Skade paa Legeme eller Helbred er voldt.

   Paa samme Maade straffes den, som medvirker til saadan Adfærd.