Skrevet av Emne: Anomalistisk psykologi  (Lest 1689 ganger)

0 medlemmer og 1 gjest leser dette emnet.

Utlogget Kimbara

  • Innlegg: 275
Anomalistisk psykologi
« på: 07. mars 2010, 21:09:01 »
Jeg syns det er rart, i en tid hvor overtro og irrasjonell tenking er så populært (og på mange måter går utover både fysisk og psykisk liv og helse), at man ikke legger mer til rette for at forskning på disse "alternative" områdene kommer bedre frem i samfunnet.

I England har man opprettet en egen forskningsgruppe ved Goldsmiths University of London som bedriver forskning innenfor feltet anomalistisk psykologi. Dette fungerer for meg som et godt og sårt trengt motsvar til parapsykologisk forskning, og er viktigere enn noensinne i en tid hvor overtro, naivitet og irrasjonell tenking når så langt som i politikken og helsevesenet.

Jeg sendte nylig en mail til UiO hvor jeg tok opp noe av det samme, men fikk et særdeles lite tilfredsstillende svar (faktisk ble det meste stående ubesvart). Poenget er at det ikke hjelper å øke interessen for naturfag når det er svært vanskelig å tilegne seg vitenskapelig informasjon og kunnskap som er relevant iht. overtro. Her i landet er det vel så godt som tørke på dette området.

Jeg vet ikke om dette passer helt i denne tråden, så moderator får gjerne skille det ut dersom det er ønskelig.

EDIT: Jeg glemte helt at jeg allerede hadde tatt opp dette, som Gnisten viser under her. Vel, det er diskusjonsverdig, så det er fint med en egen tråd om det.
« Siste redigering: 08. mars 2010, 03:56:00 av Kimbara »
"Learn to swim"

Utlogget Gnisten

  • Administrator
  • Innlegg: 3.673
Sv: Anomalistisk psykologi
« Svar #1 på: 08. mars 2010, 03:46:54 »
* Høyere utdanning/forskning. Dette er litt preget av personlige interesser, men jeg mener det er et feilgrep å ikke åpne mer for forskning og studier innen for eksempel anomalistisk psykologi. Sett i lys av at "det alternative" og "det paranormale" er i vinden for tiden, og at dette generelt sett utgjør en meget stor del av befolkningens liv (og helse), burde det forskes langt mer på diverse emner innenfor dette.
— Men det er vel kanskje ikke annet å forvente, når vi har politikere som uttaler offentlig at de fester sin lit til snåsamannen og liknende viktoriansk humbug.

Jeg vet ikke om dette passer helt i denne tråden, så moderator får gjerne skille det ut dersom det er ønskelig.

Skilt ut herfra: http://skepsis.no/forum/index.php/topic,688.0 (Akademisk dannelse)

Litt å tygge på til videre diskusjon:

http://en.wikipedia.org/wiki/Anomalistic_psychology

Sitat
In Psychology, Anomalistic psychology is the study of human behaviour and experience connected with what is often called the paranormal, without the assumption that there is anything paranormal involved.

On the hypothesis that paranormal explanations do not exist, researchers try to provide plausible non-paranormal accounts, supported by empirical evidence, of how psychological and physical factors might combine to give the impression of paranormal activity when, in fact, there had been none. Such explanations might involve cognitive biases, anomalous psychological states, personality factors, developmental issues, the nature of memory, the psychology of deception and self-deception.

Se også:
http://skepdic.com/anomalisticpsych.html
http://www.gold.ac.uk/apru/what/
http://www.forskning.no/artikler/2008/november/201175
http://www.forskning.no/Artikler/2005/november/1130938191.52
http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/article2800658.ece
http://www.videnskab.dk/content/dk/kultur/forsker_forklarer_det_overnaturlige
http://www.academia.edu/People/Psychology/Anomalistic_Psychology
http://anomalistic-psychology.meetup.com/