Skepsisforumet

Skeptiske emner => Vitenskap og forskning => Emne startet av: Aquila111 på 15. november 2009, 18:47:54

Tittel: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Aquila11115. november 2009, 18:47:54
Norge har et verdenskjent UFO-gemsøkingssted, nemlig Trødelagsbygda Hessdalen. Folk har observert merkelige ting her, det er det ingen tvil om. Men hva er dette merkelige.

Ihvertfall noe av det er etter min mening en form for avansert teknisk desinformasjons-skuespill laget av en eller annen gruppering.

For noen år siden var jeg der oppe for å observere sammen med noen i en UFO-klubb.

Så vi noe. Ja, og til de grader. Vi så merkelige ting skje på himmelen som vanskelig kan tolkes som naturfenomener, luftspeilinger og lignende og som nødvendigvis var resulatet av noe teknisk intelligent.

Lysende kuler som gikk opp og ned på himmelen. Lysende rektangler som tentes og slukkets med et intenst hvitt lys. Lysstråler som skjøt ut fra de svevende rektanglene og sveipet over himmelen.

Men, tror jeg så dette var verket til utenomjordikse eller fremmeddimmensjonelle vesner.


NEI!!!  Jeg tror det var juks. At noen med forholdsvis avanserte tekniske ressurser satte opp et skuspill for oss på en fjelltopp eller åsrygg langt borte.

Alstå noe i samme klasse som kornsirklene.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Mona15. november 2009, 20:19:21
Kanskje man skulle mørklagt bygda under en slik sesjon? ;)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: PO Johansen15. november 2009, 21:03:08
Kanskje noen burde stille spørsmålet hvorfor disse fenomenene kun forekommer på kveldene/nettene? Med dette lysshowet er det ikke noe argument at de flyr om natten for å ikke kunne ses.

Eller kanskje noen burde fundere litt på hvorfor disse tilsynelatende superintelligente romvesnene som har teknologien til å reise mellom solsystemer/galakser må ha masse lys på romskipene sine bare fordi det er mørkt? Har de dårlig utviklet navigasjonssytem og hovedårsaken til at de kommer hit er for å stjele GPS-teknologien vår?

Eller prøver de faktisk å kontakte oss med lyskoder? I så fall er vel Hessdalen et lite logisk utgangspunkt, kanskje de bør få denne GPS-teknologien snarest.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Mona15. november 2009, 21:34:26
Kanskje de er strandet i en parallell dimensjon og egentlig forsøker å signalisere etter hjelp ;)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Stephan Brun16. november 2009, 02:43:10
Aquila: Les Phil Klass. Verden er en smule merkeligere enn hva man først tenker seg. Ikke at jeg nødvendigvis utelukker rampestreker, men...
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Aquila11116. november 2009, 05:12:27
Jeg tror nok at folk observerer ting som ikke dekkes av konvensjonelle forklaringer. Men det jeg observerte kan lettest forklares ved at noen oppførte et forholdsvis avansert teknisk skuespill.

Forøvrig avvek det jeg så fra ting andre har sett i samme området. Kanskje begynte historien med at folk i området så ekte rare ting. Men så bestemte noen seg for å kjøre et sjov over en viss tid for å sette igang et sosialt kultfenomen og studere dette, eller så gjorde de det bare for å drive gjøn.

Men de som gjorde det må ha hatt gode tekniske ressurser og lagt i noe penger og tid for å få det til.

Var forøvrig ikke Klass en skeptiker av den hardkokte sorten?
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Stephan Brun16. november 2009, 05:37:03
Jeg tror du må definere "hardkokt". Klass hadde ikke rett i alt, men han hadde kjennskap til en del ting som var mer sannsynlige forklaringer på "UFO"er enn romvesener. Han modererte seg senere (har jeg hørt), men forble skeptiker, ja.

Det jeg mener, er at det er gjort forskning på dette fenomenet, og det de fant ut, minte meg om en av bøkene til Klass.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Stephan Brun16. november 2009, 07:50:08
Hahahaha. Jeg sto i dusjen da jeg skjønte hva du mente. Bortsett fra referansen til Klass, ser jo posten min ut som klassisk kreduløs vare: argumentum ad verecundiam, "det er mer mellom himmel og jord", osv.

Ok, jeg skal forklare bedre. For det første: det finnes noen skikkelig merkelige, og dårlig forståtte, naturfenomener. Såkalt kulelyn og andre plasmafenomener er noen av dem. Slike kan variere i itensitet, for eksempel i sammenheng med geologisk aktivitet.
For det andre: menneskelig aktivitet setter vanligvis større spor etter seg jo mer ressurser det krever. Bower og Chorley kunne gjøre det de gjorde så lenge blant annet på grunn av at alt de trengte var en planke og noe tau. Hvis man skal begynne å bruke penger på noe, vil folk begynne å legge merke til det, det ville bli folkesnakk, kanskje oppslag i lokalavisa. I essens: jo dyrere, jo mindre sannsynlig. Nullhypotesen er derfor fortsatt naturfenomen. Beklager at jeg er så kjedelig.

Se, et romvesen!
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Aquila11116. november 2009, 12:23:33
Å stå på en øde åsrygg sent på kvelden med ballonger i en snor som en lyser på med lyskaster, eventuelt fjernstyrte lyskastere som bringes tilværs med ballongene, gir en meget god forklaring på sakene jeg så. Men for å få det til skikkelig, kreves litt teknisk kompentanse og kanskje en 30-40000 kroner i kapital. I disse trqktene kan det tekniske gjøres helt ubemerket.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: MortenO16. november 2009, 12:26:02
Er det ikke satt opp en rekke måleinstrumenter i Hessdalen for å kunne dokumentere og analyserer litt av hva folk har observert? Hva er de i så fall de har funnet ut av?
Lenge siden det var noe om dette på TV, og mer enn det har jeg heller ikke satt meg inn i saken.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Aquila11116. november 2009, 12:37:39
De hr visstnok observert ting som kan forklares som plasmafenomener, etc. Men jeg har en sterk mistanke om at en ville observert det samme på enhvilkensomhelst fjelltopp i Norge.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gnisten16. november 2009, 12:40:15
Er det ikke satt opp en rekke måleinstrumenter i Hessdalen for å kunne dokumentere og analyserer litt av hva folk har observert? Hva er de i så fall de har funnet ut av?

Antar du finner noen svar her:   http://www.hessdalen.org/ (http://www.hessdalen.org/)   — som leder hit:
http://www.hessdalen.org/index_n.shtml (http://www.hessdalen.org/index_n.shtml)   —   http://www.hessdalen.org/index_e.shtml (http://www.hessdalen.org/index_e.shtml)

Se også på lenker og referanser her:   http://no.wikipedia.org/wiki/Hessdalen (http://no.wikipedia.org/wiki/Hessdalen)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: J. Bøckman16. november 2009, 15:45:54
Aquila:
Når var du i Hessdalen og så disse tingene? Ble det tatt opp på video eller dokumentert på annen måte?

Folk er mye dårligere enn de selv tror til å vurdere avstand o.l. på lys på avstand i mørke. Med manglende erfaring med fenomenet fra hverdagen, og manglende referanser i terrenget grunnet mørket, vil stort sett alle ubevisst tolke den lille delen av fenomenet de observerer utfra forventninger. Hukommelsen er heller ikke til å stole på, for den kan lett endres av andre impulser i ettertid. Dermed er beskrivelser fra øyenvitner verdiløse som dokumentasjon av fenomenet, og jeg vil påstå at det heller ikke gir noe grunnlag for overhode å diskutere om de observerte lysfenomener er romskip, luftspeilinger eller skøyerstreker. Alle sider av en sånn diskusjon blir bare påstander.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: J. Bøckman16. november 2009, 16:26:15
Antar du finner noen svar her:   [url]http://www.hessdalen.org/[/url] ([url]http://www.hessdalen.org/[/url])   — som leder hit:
[url]http://www.hessdalen.org/index_n.shtml[/url] ([url]http://www.hessdalen.org/index_n.shtml[/url])   —   [url]http://www.hessdalen.org/index_e.shtml[/url] ([url]http://www.hessdalen.org/index_e.shtml[/url])

Takk for lenken! Jeg sjekket videoene for å se den faktiske dokumentasjonen, og må si jeg ikke er spesielt imponert. De aller fleste av videoene viser jo bare en enkelt lysprikk som danser rundt i totalt mørke, og bevegelsene ser ut til å skyldes at kameraet er håndholdt eller ustødig. I de videoene som har synlig horisont bak, er horisonten (med ett unntak) over lyset og danser med det. Lyset er tydelig et fast lyspunkt under horistonten, og jeg gjetter en stasjonær lampe. To av videoene er lyse nok til å ha en relativt klar forgrunn eller bakgrunn, og viser da et lysere punkt bevege seg vannrett på ukjent avstand, den ene har skyer i bakgrunnen, den andre har et tre i forgrunnen, men ingen synlig bakgrunn. Det kan finnes opptil flere jordnære forklaringer på disse videoene også. I tillegg kan vi ikke utelukke juks av typen filmtriks.

Det kunne være morsomt å ta seg en tur til Hessdalen med noen ballonger og nødbluss og se hva observatørene får ut av det.  ;)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Aquila11116. november 2009, 19:37:18
Vi tok fotografiergjennom et spektralgitter for å finne ut om spektrumet var kontinuerlig eller båndet.

Dette skulle visstnok bety mye.

Jeg sto der med forventningen, og forhåpningen om at jeg ville se noe anomalt, og ble begeistret når dette skuespillet dukket opp.

Men etter å ha tenkt nøyere på det kom jeg til at dette sansynligvis var juks og jeg skjønner selv hvordan en kan lage slikt juks.

Det vi så var langt mer spektakulært enn disse videoene som er lagt ut, men altså lett forklarlig.

Det var  i lufta over en ås, men nøyaktig avstand og høyde er ikke så lett å bedømme.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Stephan Brun17. november 2009, 08:52:02
Ah, det er for å se forskjell mellom varme-produsert (hvitt) lys og lys fra eksiterte atomer (lysstoffrør, lasere o.l.), tror jeg.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Erik Arnesen20. desember 2009, 00:32:32
Skepticblogs Mark Edward skriver om forrige ukes lysfenomener i Nord-Norge, og har samtidig oppdaget "Prosjekt Hessdalen":

Sitat
Hessdalenphenomenon? Uh huh. Well, maybe that’s so. But I remain skeptical. My cynical guess is that the tiny valley of Hessdalen needs some serious tourist trade. I’m sure they will be getting some real soon. Their website: [url=http://www.hessdalen.org]www.hessdalen.org[/url] ([url]http://www.hessdalen.org[/url])  boasts quite an array of wild theories. Unfortunately none are scientifically validated by anyone yet. They are begging for scientists to help them understand this “phenomena.” Their “Guided Tour” page isn’t up yet. Expect to see it and more in the coming weeks.


http://skepticblog.org/2009/12/19/norway-in-a-spin/ (http://skepticblog.org/2009/12/19/norway-in-a-spin/)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Yngve.S20. desember 2009, 14:11:27
Mulig en kommentar fra en kynisk bekjent fra Melhus passer her; "Hessdaln, jau, nå må dæm nå finn på, ka skan gjør i en dal som e så innavla at te å me krøttera tala?". - Svaret er vel innlysende; forsøke å øke kvaliteten på tilgjengelig genmateriale ved å tiltrekke seg lærde menn og kvinner som lokalmiljøet så kan kaste seg over. Bare så synd at de mest sannsynlig ender opp med UFO konspiratører og annet rask...  ;D
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gudelskerdeg20. desember 2009, 18:33:26
Jeg benekter Hessdalsfenomenets eksistens! Det passer nemlig ikke inn i virkelighetsoppfatningen min. Alle påståtte observasjoner skyldes forfyllede, forsofne, innavlede bondeknøler som har drukket for mye heimert og spist for mye fleinsopp!

Neste tema, takk!

Moderatorkommentar: Det er to ting du trenger å slutte med, Gudelskerdeg.

1) Å poste det samme innlegget i to tråder
2) Å trolle.

Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gudelskerdeg20. desember 2009, 18:41:12

Jeg benekter Hessdalsfenomenets eksistens! Det passer nemlig ikke inn i virkelighetsoppfatningen min. Alle påståtte observasjoner skyldes forfyllede, forsofne, innavlede bondeknøler som har drukket for mye heimert og spist for mye fleinsopp!

Hele greia er iscenesatt av noen lokale bygdeungdommer med for mye fritid, MagLite-lommelykter, projektorer, speil, papptallerkener og isoporkuler!

Uidentifiserte Flyvende Objekter? Pføy! Som om denslags skulle kunne eksistere!!! Narr meg ikke til å le!

Move along. Nothing to see here. Neste tema, takk!
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: z20. desember 2009, 19:50:16

Jeg benekter Hessdalsfenomenets eksistens! Det passer nemlig ikke inn i virkelighetsoppfatningen min. Alle påståtte observasjoner skyldes forfyllede, forsofne, innavlede bondeknøler som har drukket for mye heimert og spist for mye fleinsopp!

Hele greia er iscenesatt av noen lokale bygdeungdommer med for mye fritid, MagLite-lommelykter, projektorer, speil, papptallerkener og isoporkuler!

Uidentifiserte Flyvende Objekter? Pføy! Som om denslags skulle kunne eksistere!!! Narr meg ikke til å le!

Move along. Nothing to see here. Neste tema, takk!

Prøver du å parodiere skeptikeres holdning til saken? I så fall gjør du en dårlig jobb siden så godt som ingen skeptikere argumenterer på den måten. Ingen skeptikere nekter for uidentifiserte flygende objekter eksisterer eller tror de er et resultat av fyll og fleinsopp.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Yngve B21. desember 2009, 10:50:43
Troll!

http://www.flayme.com/troll/ (http://www.flayme.com/troll/)
http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet) (http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet))
http://www.wisegeek.com/what-is-an-internet-troll.htm (http://www.wisegeek.com/what-is-an-internet-troll.htm)
http://computer.howstuffworks.com/troll.htm (http://computer.howstuffworks.com/troll.htm)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: ekran26. januar 2010, 11:04:41
Jeg kunne ha tenkt meg å utføre et lite eksperiment som krever en ballong fylt med helium og en sånn lys kilde som sportsforetninger selger, som man knekker og så er det noe kjemikaliegreier som blandes sammen og man har fluoriserende lys for noen timer. Vet noen om det finnes relativt små/lette slike og hvor mye helium som skal til for å få en ballong med en slik i, opp i luften?
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Mona26. januar 2010, 11:41:33
Jeg kunne ha tenkt meg å utføre et lite eksperiment som krever en ballong fylt med helium og en sånn lys kilde som sportsforetninger selger, som man knekker og så er det noe kjemikaliegreier som blandes sammen og man har fluoriserende lys for noen timer. Vet noen om det finnes relativt små/lette slike og hvor mye helium som skal til for å få en ballong med en slik i, opp i luften?

Man kunne få noen tynne 30-50 cm stenger i lekeforretninger før. Alternativt kan du forsøke villmarksbutikker, men de tror jeg er litt større.

Red.: Laget ny sitatkode etter flytting av innlegg inn i denne tråden.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Dupree26. januar 2010, 11:50:02
Disse er 15 cm lange. Det kan hende dykkerforretninger har noe tilsvarende som brukes til nødlys/markeringslys.

http://www.tryggogsikker.no/html/230.html?gclid=CIDLjoTwwZ8CFUmF3godCT3l6A (http://www.tryggogsikker.no/html/230.html?gclid=CIDLjoTwwZ8CFUmF3godCT3l6A)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Mona26. januar 2010, 11:53:37
Alt hva hjertet begjærer: http://www.glowshop.no/ (http://www.glowshop.no/)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Dupree26. januar 2010, 23:41:00
Alt hva hjertet begjærer: [url]http://www.glowshop.no/[/url] ([url]http://www.glowshop.no/[/url])

Flyvende mugge med blinkende lys? Det er vel bare å vente på de første rapportene på NS.  ;D

Red.: Laget ny sitatkode etter flytting av innlegg inn i denne tråden.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Arman19. februar 2010, 15:46:15
Ettersom tråden om Orbs (http://skepsis.no/forum/index.php/topic,216.msg8990.html#new) nylig fikk inn en anekdote om en observasjon skal jeg komme med en 'ut-av-skapet'-beretning her. Jeg har sett Hessdalen-fenomenet.

Vi må ca. ti år tilbake i tid. En vinterkveld i bånn av Hessdalen så jeg en eller to blå runde - kulelignende - lys. De fór av gårde foran en ås som antageligvis lå omtrent fem til ti kilometer unna, men forsvant et kort øyeblikk bak noen trær på en ås som var litt nærmere. Jeg så dem max. et par-tre sekunder og de beveget seg omtrent med samme hastighet som bilene i åsen ca. fem km fra hjemstedet mitt (mellom 60 og 80 km/t).

Ganske fet opplevelse, og der og da tenkte jeg: "Jøss! Kult! Godt jobba av de som laget det!". I ettertid har jeg sett og lest lignende beretninger.

Hva var det? Tipper nullhypotesen er den mest riktige.

Noen år senere var jeg på Oppdal en mørk vinternatt. I Oppdal Sentrum hadde noen rigget opp en kraftig lyskaster som laget et überfett mønster på himmelen. De viftet rundt med den og det så nøyaktig ut som mange 'UFO-observasjoner' det finnes en bråta av på YouTube. Under UKA i Trondheim har det blitt vanlig å sette opp én diger lyskaster (av typen 'searchlight') på taket av Samfundet for å erte Trondhjemmerne...

Konklusjon: Hessdalen-fenomenet bør tilskrives nærheten til techno-nerdene på NTNU.  8)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Øyvind R19. februar 2010, 17:51:18
Under UKA i Trondheim har det blitt vanlig å sette opp én diger lyskaster (av typen 'searchlight') på taket av Samfundet for å erte Trondhjemmerne...
Det er ikke uvanlig at Trondheim Kino slenger opp en searchlight når det er storfilmer på ferde.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Jan Even01. mars 2010, 02:23:39
Jeg vet altså ikke! Men for de som ikke har sett det er det jo en dokumentar på youtube:
 The Portal-The Hessdalen Lights Phenomenon 1/5 (http://www.youtube.com/watch?v=PvFRLJ8FmOU#ws)
Så denne i norsk utgave på TV'en tidligere i kveld, faktisk.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: ekran01. mars 2010, 11:38:03
Hvis dette er juks så må det vel være mulig å reprodusere lysfenomenene? Er det noen som har sett på det? Jeg så en dokumentar for en tid tilbake på TVN om fenomenet - på meg så virket det ikke som om objektet(ene) hadde masse.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Bjørn Arve01. mars 2010, 12:10:51
En del vitneobservasjoner beskrev jo klassiske flygende tallerkener.

Det ble også lagt fram en spektralanalyse som viser at det var luft og støv som brant.  Støv som inneholdt scandinavium.
http://www.youtube.com/watch?v=IXjXzct_-qk&feature=related#t=6m33s (http://www.youtube.com/watch?v=IXjXzct_-qk&feature=related#t=6m33s)

Jeg prøvde å legge det inn at den skal starte 6min og 33 sekunder ut i opptaket, men fikk det ikke til.  Det er først der spektralanalysen beskrives.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Karsten Eig01. mars 2010, 12:19:52
En del vitneobservasjoner beskrev jo klassiske flygende tallerkener.

Det ble også lagt fram en spektralanalyse som viser at det var luft og støv som brant.  Støv som inneholdt scandinavium.

Scandium, formodentlig??
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Bjørn Arve01. mars 2010, 12:26:05
Uff, javisst var det scandium.  :-[
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: PO Johansen01. mars 2010, 12:49:45
Det ble også lagt fram en spektralanalyse som viser at det var luft og støv som brant.  Støv som inneholdt scandinavium.

Jeg prøvde å legge det inn at den skal starte 6min og 33 sekunder ut i opptaket, men fikk det ikke til.  Det er først der spektralanalysen beskrives.


De har gjort spektralanalyse på et fotografi (med store forstyrrelser fra et par billys)? Er det god metode da?

Scandium finnes ikke bare i Skandinavia (bare en detalj i denne sammenhengen).

De nevner at scandium ble benyttet i aluminiumslegeringer i sovjetiske MiG. Men utelater å nevne at scandium også benyttes i lamper (metall-halid lamper). Kraftige lamper om jeg har forstått det riktig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scandium (http://en.wikipedia.org/wiki/Scandium)

Og så er de nærmest fiksert på å ta bilder med svært lang lukketid. Er ikke det nærmest en garanti for å få rare lysfenomener på film da?Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gnisten17. juni 2010, 00:10:15
Er det noen som i det hele tatt har forsøkt å feste fenomenet på film?

Det ble jo tatt levende bilder av Hessdals fenomenet, men ble lett avfeid som "naturfenom" av skeptiske forskerne. Konklusjon: VI finner aldri spøkelser så lenge vår base er basert på det materielle.

[url]http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article896060.ece[/url] ([url]http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article896060.ece[/url])
Sitat
- Vi vet nå at lysfenomenet oppstår i en forbrenningsprosess, der hoveddelen består av oksygen og nitrogen, og vi har gjort beregninger som viser at også grunnstoffet natrium finnes med i prosessen. Dette er med andre ord et fysisk fenomen - og det merkelige er at det som skjer på mange måter både minner om prosessene rundt de såkalte pulsarene (nøytronstjerner) og de svarte hullene langt ute i verdensrommet.

Ikkje fullt så overnaturleg som mange hadde håpt på.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gnisten09. august 2011, 20:14:54
Brian Dunning har lagt ut Skeptoid #270 i dag:

Sitat fra: [url]http://skeptoid.com/episodes/4270[/url]
The Hessdalen Lights

Scientists seek a high-tech explanation for these ghost lights in Norway. But is the true cause much simpler?

Let us travel back to 1981, when people in Norway's Hessdalen valley began seeing something strange in their night skies. Colored lights that hung silently sometimes appeared above the valley. Curious onlookers found they were best seen from a slope at the north end of the valley, looking south, and within a few years UFO seekers started converging on Hessdalen. And ever since, there has been one of the lengthiest and most technical of all UFO investigations.

Håper med dette å gjenopplive denne tråden. Er det noen lokalkjente som har noe nytt å tilføye?

Og gå gjerne inn og kommentér på artikkelen jeg siterer fra!
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Arman09. august 2011, 20:40:33
Siste nytt på Project Hessdalen (http://www.hessdalen.org/) (nettsida for prosjektet er at de har hatt lynnedslag...):
Sitat fra: [url]http://www.hessdalen.org/nyheter/[/url]
14.07.2011   Fikk reparert firewall-maskinen. PC som tar imot kamera-signalene er død. Det er også kameraet. Det vil ta tid å reparere den delen. Kommer til å sette opp et nytt kamera, og et nytt system. Håper det blir klart i løpet av helgen.
13.07.2011   Erling (meg) reiser til Hessdalen for å undersøke skadene, og montere nytt kamerautstyr.
11.06.2011   Lyn har ødelagt noe? i målestasjonen.
22.03.2011   Kommunikasjonen med den automatiske målestasjonen er nå i orden.
19.03.2011   Franskmennenes målestasjoner ble ettersett i dag. Alt OK.
22.02.2011   Hard disken til franskmennenes måleutstyr i den automatiske målestasjonen blir byttet i dag. Takk til Thor.
På bildesidene deres ser det nokså stille ut, men 14.april i år skal det ha vært "UFO-aktivitet" (http://www.hessdalen.org/stasjon/2011/) der. Bildene er de som etter prosjektets eget utsagn "ikke umiddelbar kan få en forklaring". Bildene gjengitt i forrige link ligner fenomenet slik det så ut da jeg fikk et glimt av det for noe sånt som ti-tolv år siden.

Hvis været tillater det kan det godt tenkes at jeg tar meg en ekspedisjon opp dit for å kikke i nærmeste framtid. I så fall kommer jeg tilbake med 'on-site'-reportasje til f.eks. Skepsisbloggen.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: frenchisbacan09. august 2011, 23:57:11
Korleis kan det ha seg at innanfor UFO-observasjonar er bildekvalieten like dårleg i 2011 som i 1981, medan resten av verda har gått store steg i retning av betre kvalitet og høgare oppløysing?
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Arman10. august 2011, 00:29:46
Tja... Det ligger sikkert en del fototekniske forklaringer også, men jeg for min del tipper trøndersk vårvær midt på natta må ta noe av skylda. ;) I tillegg til at jeg tipper originalbildet er av likere kvalitet. Mer om det tekniske oppsettet til prosjektet. (http://www.hessdalen.org/stasjon/)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: z10. august 2011, 16:56:36
For en gangs skyld var det ikke jeg som kom med Skeptoid episoden.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Zabulon09. oktober 2011, 19:29:13
Ser at denne tråden er litt gammel, men jeg har selv en teori som muligens kan forklare enkelte av lysfenomenene.
Omtrent en mil unna Hessdalen i nordlig retning, ligger Haltdalen Kurs & Øvingssenter (http://www.xn--hk-mka.no/fasiliteter/). Skytefeltet i tilknytning til HKØ er disponert av Heimevernet og er flittig besøkt og brukt av også andre avdelinger i Forsvaret. Anlegget er et relativt stort øvings- og skytefelt, hvor det kan skytes med alle av Forsvarets infanterivåpen, dvs. alt fra personlige håndvåpen og opp til tyngre lags- og avdelingsvåpen som mitraljøse og panservernvåpen. Carl Gustav 84mm rekylfri kanon (http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_recoilless_rifle) er et slikt våpen. Dette våpenet er i Forsvaret kjent som "RFK" og betjenes normalt av to soldater - en skytter og en lader. RFK'en kan avfyre en rekke ulike typer granater; temperte sprengranater, pansergranater, røykgranater - og lysgranater til illuminering. Sistnevnte har en maksimal rekkevidde på 2300 meter, brenner med en lysstyrke på 650.000 candela i bortimot 30 sekunder og daler ned i en fallskjerm. Den vestligste skytebanen i øvingsfeltet, Bane 21, er tiltenkt slike tyngre våpen.

Her er en video av tyske ISAF-soldater som skyter lysgranat med 84mm RFK:

ISAF Abschuss Carl Gustav in Kabul (http://www.youtube.com/watch?v=6RrTxxDMNyE#)

Jeg har vært på Haltdalen Kurs & Øvingssenter mange ganger og selv skutt med 84mm rekylfri kanon, samt
vanlige håndholdte lysraketter. Man finner utallige rester av lysgranater, lysraketter og fallskjermer fra disse i skytefeltet.
Jeg ser på det som nærliggende å tro at sivilister som ikke vet hva dette er, kan feiltolke de der de henger
på himmelen og lyser i perioder - og da kanskje især når skydekket eller andre atmosfæriske forhold forvrenger/maskerer utseendet til objektene.

Det finnes også lysgranater til bombekasterrør (kjent som "BK" i Forsvaret), og disse når enda høyere og har nesten dobbel lyseffekt av lysgranatene til RFK igjen, men jeg vet ikke om det har blitt skutt med dette i skytefeltet.

Her er to oversiktsbilder av området sakset fra Google Earth:

(http://i40.photobucket.com/albums/e215/wobbegong23/HessHalt3.jpg)

(http://i40.photobucket.com/albums/e215/wobbegong23/HessHalt2.jpg)

Det røde feltet indikerer synsvinkelen til de to kameraene som Prosjekt Hessdalen har utplassert slik de selv har angitt det på nettsiden deres. Jeg har også antydet flyhøyden til en lysgranat fra RFK, anslått til 1500m.

Hvor høyt lysgranatene fra RFK'en rekker, er avhengig av vær, vind og vinkelen skytteren velger, men i overkant av en kilometer opp i lufta er ikke å ta for hardt i. Det burde ikke være noe problem å se disse fra Hessdalen. I tillegg kan de glødende restene av en utbrent lysgranat lett bli fraktet et godt stykke av gårde med vinden, og da muligens godt innenfor synsvidde av kameraene som Prosjekt Hessdalen har plassert ut. Dersom spektralanalyse indikerer en form for forbrenning, slik det har blitt nevnt i denne tråden, er jo ikke teorien om militær skyteaktivitet slik jeg har skissert det, helt på viddene. Jeg tror i det minste at noen av observasjonene i Hessdalen kan tilskrives dette.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Alvin Brattli09. oktober 2011, 19:38:25
Project Hessdalen har kategorisert og lagt ut en kort beskrivelse av fenomenet (http://www.hessdalen.org/bilder/beskrivelse.shtml).  Virker noen av disse beskrivelsene kompatible med lysgranater?
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Zabulon09. oktober 2011, 19:45:04
Jeg kan godt se for meg beskrivelse 1 og 2 som kandidater som kan ha utspring i en lysgranat i et eller annet stadium av forbrenningen. Hvertfall utifra de noe vage beskrivelsene som står skrevet. Når man kun sitter på noen uskarpe fotografier i tillegg hvor man mangler referansepunkter, må man samtidig også ta høyde for unøyaktigheter i det vitnene gir av vitnemål.

Teori 3 og 4 virker annerledes av natur, dog.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Alvin Brattli09. oktober 2011, 20:54:06
De har også lagt ut en liste over instrumenter (http://www.hessdalen.org/stasjon/) de har installert på målestasjonen: kamerasystemer (farge og sort/hvitt), magnetometer, værstasjon, elektromagnetisk sensor for ELF-området, og et sett tilfeldighetsgeneratorer som de visstnok bruker til å se om fenomenet kan påvirke slike systemer.  Denne lista er p.t. oppdatert sist gang for snart 7 år siden (6. desember 2004), så oppsettet de har der nå kan være annerledes. Ingen av disse instrumentene egner seg til å avgjøre om fenomenet er resultatet av en forbrenningsprosess.  For å gjøre dette er de nødt til å ta i bruk spektroskopi (http://en.wikipedia.org/wiki/Spectroscopy).
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Zabulon10. oktober 2011, 08:47:21
Ah, ser at det er gjort spektralanalyse av et bilde av fenomenet. Det er vel omtrent like nyttig som å sende et bilde av en jordklatt inn til kjemisk analyse.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Stephan Brun10. oktober 2011, 11:43:58
Den tilfeldighetsgeneratorpåvirkningsteorien har gitt meg et snev av skepsis til forskningen som begås i Hessdalen. Det er sånne ting som parapsykologene bedriver, og vi vet dessverre av lang erfaring hvilken kvalitet arbeidet deres har. Spektralanalyse av bilder snarere enn av fenomenet selv er heller ikke bra. Hmm.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Alvin Brattli10. oktober 2011, 12:29:03
Sitat fra: [url]http://www.hessdalen.org/reports/Spectrographic_records.shtml[/url]
The spectrographic records were obtained using a diffraction grating in front of a camera. The camera was mounted on a tripod and a cable release was used. When an "unknown light" showed up, a picture was taken, which then shows the "unknown light" and its optical specter.

De tok med andre ord bilde av et spektrum (eller egentlig, de brukte et diffraksjonsgitter for å dele lyset opp i sine spektrale komponeneter og projiserte deretter dette inn på en film).  De analyserte altså ikke spektret av et bilde.  Resultatet var at en slags primitiv spektrumanalysator hvor de kunne se en del hovedtrekk i spektret.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Stephan Brun10. oktober 2011, 13:24:18
Ok, så ikke riktig så dårlig. Ops. Burde sjekket selv.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: TLDuke10. oktober 2011, 13:48:51
Jeg syns Brian Dunnings gjennomgang (http://skeptoid.com/episodes/4270) er god. Flykorridoren fra Gardermoen til Værnes går over Hessdalen, og lysene som har vært rapportert korresponderer med økningen i flytrafikken på Værnes gjennom årene.
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: kingvald15. mars 2012, 14:11:09
I denne tråden så er det endel litt vel skeptiske kommentarer. Dog tar det seg litt opp mot slutten, med litt mer seriøs behandling.

Forskningen på Hessdalen-fenomenet er rimelig seriøs forskning, på et fenomen som må anses som reelt, DOG UFORKLART.

Det er ikke lett å forske seriøst på "UFO". Altfor lett blir det avfeid som "alternativt". Nå er det vanligvis ikke lett å finansiere forskningsprosjekter, og temaet for denne forskningen gjør det ikke lettere. Derfor er det meget prisverdig hva Hessdalen-prosjektet har fått til, med sine begrensede midler. Og prosjektet som helhet er i tråd med god skeptisk tenkning: Kartlegge og forsøke å finne ut hva det er. Noen av innleggene i denne tråden var litt i kontrast med dette, u-underbygget latterliggjøring. Men som sagt tok det seg opp mot slutten.

Noen av deltagerene i prosjektet har litt vidløftige teorier, men følger vitenskapelige fremgangsmåter for å undersøke fenomentet opp i mot disse.

Og det at man har en slik langvarig og omfattende systematis registrering vil si at man her kan teste teorier. Man kan kartlegge hvor mange av de godt dokumenterte observasjonene fra de automatiske målestasjonene som kan ha sin opprinnelse i HV-virksomhet. Og i hvilken grad det kan være fly-trafikk osv. Så vidt jeg har oppfattet, så sitter man igjen med et ganske stort materiale av uforklarte observasjoner.

Og merk:  Prosjektet holder seg til UFO i sin korrekte betydning Uidentifisert Flygende Objekt. Prosjektet sier ikke at dette er "UFO" i betydningen "identifisert som fartøy fra fremmede planeter" (da ville vel strengt tatt være en IFO, Identifisert Flyvende Objekt?).

Så jeg mener at skeptiker-bevegelsen burde omfavne Hessdalen-prosjektet. Det er seriøs forskning på noe som altfor ofte sklir ut i alternativheten.


Kjell Ingvaldsen

PS
Jeg ser stadig UFO, bor rett under innflyvinga til Gardermoen. Trengs vanligvis ikke så mye observasjon før jeg kjapt omklassifiserer det til "IFO, kategori: Fly".
DS
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Futhark03. april 2012, 11:02:27
- Svaret er vel innlysende; forsøke å øke kvaliteten på tilgjengelig genmateriale ved å tiltrekke seg lærde menn og kvinner som lokalmiljøet så kan kaste seg over. Bare så synd at de mest sannsynlig ender opp med UFO konspiratører og annet rask...  ;D
Ok, et lovlig sent svar dette, men har litt tid på jobben nå i påskeuken....
Selvfølgelig er det avl dette handler om  ;D
Dette er nok en snedig måte, som Yngve påpeker, å øke tilgang på kvalitetssæd, for detetter å utjevne innavlet og dermed øke kvaliteten på befolkningen. Spørsmålet som da gjenstår er........hvem står bak? En politiker fra Hessdalen? Armin Bahrani? Eller gode gamle CIA (noe som impliserer at økt befolkningskvalitet ikke er målet, men sikkert noe langt mer skummelt)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: GrammatonRetard04. april 2012, 02:05:01
Jeg tror at dersom målet er å øke sædkvaliteten, så er det ikke Armin Bahrami som står bak.......
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gnisten17. april 2012, 02:22:11
Forskningen på Hessdalen-fenomenet er rimelig seriøs forskning, på et fenomen som må anses som reelt, DOG UFORKLART.

Men Adresseavisen hadde jo stor overskrift den 14.07.2007:  "UFO-mysteriet løst i Hessdalen":

Sitat fra: [url]http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article896060.ece[/url]
- Vi vet nå at lysfenomenet oppstår i en forbrenningsprosess, der hoveddelen består av oksygen og nitrogen, og vi har gjort beregninger som viser at også grunnstoffet natrium finnes med i prosessen. Dette er med andre ord et fysisk fenomen - og det merkelige er at det som skjer på mange måter både minner om prosessene rundt de såkalte pulsarene (nøytronstjerner) og de svarte hullene langt ute i verdensrommet.

Artikkelen fra 2007 slutter slik:

Sitat fra: [url]http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article896060.ece[/url]
Presenterer resultater i høst
Bjørn Gitle Hauge forteller at de forskningsresultatene som nå foreligger fra Hessdalen skal presenterer under et internasjonalt vitenskapelig seminar på Røros i august. Her rettes oppmerksomheten først og fremst mot funnet av grunnstoff som brenner, og Gitle Hauge hevder at disse resultatene vil løfte hele arbeidet opp til et nytt nivå.

Noen som kjenner til, eller er interessert nok til å etterspore hva som skjedde, og om Adressas overskrift holdt mål?
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Ole Jonny Brænne30. desember 2012, 15:12:31
Noen som kjenner til, eller er interessert nok til å etterspore hva som skjedde, og om Adressas overskrift holdt mål?


Bjørn Gitle Hauge presenterte sitt paper "Optical spectrum analysis of the Hessdalen phenomenon. Preliminary report June 2007" ved Society for Scientific Exploration (SSE) sin konferanse på Røros helgen 17.-19. august 2007 (The 7th European SSE Meeting).
Det er samme artikkel som denne: http://www.itacomm.net/ph/2007_HAUGE.pdf (http://www.itacomm.net/ph/2007_HAUGE.pdf)

Jeg mener at dette ikke holder mål, og skrev en kort artikkel om saken nylig: http://www.ufonorway.com.ar/magonia/UFO-3-2012_-_side_11-14.pdf (http://www.ufonorway.com.ar/magonia/UFO-3-2012_-_side_11-14.pdf)
Artikkelens referanser finnes på http://www.ufo.no/?q=news.php&t=focus&artid=201 (http://www.ufo.no/?q=news.php&t=focus&artid=201)
Jeg jobber nå med en utvidet engelsk versjon av artikkelen.

Kort fortalt så mener jeg at bildene som det er snakk om ikke viser noen "fenomener", men rett og slett linsereflekser (lens flares).

En annen ting som er merkelig mht dette prosjektet til Hauge er de stadige henvisningene til at folk har sett fenomener der i "100 år" eller "200 år" o.l.
Dette er også bare tull, noe jeg påviser i en artikkel som vil publiseres på http://www.itacomm.net/PH/CIPH/HOME_PAGE.html (http://www.itacomm.net/PH/CIPH/HOME_PAGE.html) om ikke alt for lenge.

Mvh,
Ole Jonny Brænne
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gnisten18. mai 2014, 16:51:59
Ny hypotese offentliggjort:

http://www.nrk.no/trondelag/_-hessdalen-fungerer-som-et-batteri-1.11715117 (http://www.nrk.no/trondelag/_-hessdalen-fungerer-som-et-batteri-1.11715117)

Sitat fra: [url]http://www.forskning.no/artikler/2014/mai/390517[/url]
Hessdalen – et kjempebatteri?
De mystiske lysfenomenene nord for Røros kan skyldes at dalen fungerer som et enormt elektrisk batteri, mener italiensk ingeniør. Norsk fysiker er skeptisk.

Henvisninger til:

http://www.newscientist.com/article/mg22229680.600-norse-ufos-what-are-the-glowing-orbs-of-hessdalen.html (http://www.newscientist.com/article/mg22229680.600-norse-ufos-what-are-the-glowing-orbs-of-hessdalen.html)
http://www.hessdalen.org/index_n.shtml (http://www.hessdalen.org/index_n.shtml)
http://www.en.hessdalen.de/jader-monari.html (http://www.en.hessdalen.de/jader-monari.html) (Forsidebildet er titulert "HESSDALEN GERMANY" — Hva i all verden?)

Se også: http://gizmodo.com/why-mysterious-ufo-like-lights-glow-in-this-norwegian-v-1575731405 (http://gizmodo.com/why-mysterious-ufo-like-lights-glow-in-this-norwegian-v-1575731405)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: kingvald18. mai 2014, 20:12:50
Nei, dæven! Tyskerne har sitt eget nettsted viet til Hessdalen!

Men jeg må si at jeg fant teorien om et kjempebatteri noe søkt.


Kjell Ingvaldsen
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gnisten18. mai 2014, 21:41:38
Nei, dæven! Tyskerne har sitt eget nettsted viet til Hessdalen!

Ja, og med mer eller mindre parallelle sider på tysk: http://www.hessdalen.de/home.html (http://www.hessdalen.de/home.html)

— samt engelsk: http://www.en.hessdalen.de/home.html (http://www.en.hessdalen.de/home.html)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Dupree19. mai 2014, 01:15:54
Nei, dæven! Tyskerne har sitt eget nettsted viet til Hessdalen!

Med et fint bilde av nordlyset ...  :)

Er det stadfestet at objektene/lysene virkelig beveger seg mot vindretningen? Hvis ikke, kunne det kanskje være noe i hypotesene rundt radon eller scandium?
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Ole Jonny Brænne24. juni 2014, 19:22:32
"Report on Aerial Phenomena Observed near Hessdalen on September 20th 2007: An alternative Hypothesis is proposed", av Christophe Spitzer Isbert & Gilles Fernandez, Ph.D.:
https://docs.google.com/file/d/0B_PO-khf8n2dSGdVU3Vtd2ozRFE/edit?pli=1 (https://docs.google.com/file/d/0B_PO-khf8n2dSGdVU3Vtd2ozRFE/edit?pli=1)
 :)
Tittel: Sv: UFO-fenomenet i Hessdalen
Skrevet av: Gnisten26. april 2017, 03:11:05
En oppdatering, publisert av NRK for få timer siden:

Sitat fra: https://www.nrk.no/trondelag/presenterte-nytt-hessdalsfenomen-pa-forskningskongress-1.13487794
Nytt bilde kan være bevis for Hessdalsfenomenet
Dette bildet av lysfenomenet i Hessdalen skal være et av de mest oppsiktsvekkende som er tatt. Tirsdag kveld presenterte forskere fra Høgskolen i Østfold det hittil upubliserte fotografiet. Det skjedde i Wien, på en kongress for geofysikk.

(https://gfx.nrk.no/OV8_DG7GSRGhz1n29S8usAgvFOS1YU2Di4w3zwKsm7Xg)

NRK viser ellers til en sending 15. september i fjor:

https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-midtnytt/DKTL99091516/15-09-2016#t=8m43s (https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-midtnytt/DKTL99091516/15-09-2016#t=8m43s)

Se også: https://imaggeo.egu.eu/tag/hessdalen/ (https://imaggeo.egu.eu/tag/hessdalen/)